Powered By Blogger

esmaspäev, 25. veebruar 2008

Mis ... Pressinõukogu?

Blog.tr.ee
Tere taas! Eelmise nädala lõpul lasti võimas kogupauk Eesti kolletava ajakirjanduse pihta. Kõigepealt võttis Kuku raadios teravalt sõna president Toomas Hendrik Ilves, seejärel ilmus aga Sirbis vist viimaste aastate üks süngeimaid hinnanguid meie pressile, nimelt Kaarel Tarandi kirjutis lausa hirmutava pealkirjaga Riigikukutajad. Olgu kohe öeldud, et kriitika on suunatud kommertskanalite pihta, avalik-õiguslikule meediale ta oma hinnangut ei laienda.

Kaarlit on ajendanud sõna võtma see üleolev ja kohati lausa jõhker reaktsioon, mis järgnes ühe meediakanali poolt Avaliku Sõna Nõukogu taunivale seisukohavõtule selle kanali tegevuse kohta. Ajakirjanik teatas oma avalikus kirjas sellele vastuseks, et nõukogu peaks ennast ise laiali saatma, sest on kaotanud enda vastu usalduse. Niisiis, kui erapooletu organ juhib tähelepanu ajakirjanduseetika tõsisele rikkumisele, siis on see ajakirjaniku meelest tähelepanu juhtijate ja eneseregulatsiooni kaitsjate süü, mitte aga rikkuja süü. "Kahjuks on see tsunftis üldlevinud arusaamu, mida kavalamad lihtsalt nii otsesõnaliselt ei väljenda," tõdeb ka Kaarel Tarand.

Olen viimaste aastate jooksul mitmel korral juhtinud tähelepanu skisofreenilisele olukorrale Eesti ajakirjandusmaastikul, kus euroopalike reeglite järgi 1990. aastate algupoolel kokku kutsutud eneseregulatsiooni organi Avaliku Sõna Nõukogu kõrvale tekitati uus organ - Pressinõukogu, mis esindab otseselt meediakanalite omanike huve. Tollal põhjendati paralleelse organi loomist ASN-is puhkenud siseintriigiga, ehkki see oli vaid sobiv ettekääne. Tegelikult ei sobinud nõukogu sõltumatus, erapooletus ja juriidiline kompetentsus enam Eesti meediavälja valitsejatele. Vaevalt suhtuks täna too noor ajakirjanik, kellest Tarand kirjutab, nii üleolevalt nõukogu hinnangusse, kui tema selja taga ei oleks neidsamu peatoimetajaid ja väljaandjaid, kes ignoreerivad ASN-i. See loob karistamatuse tunde, millest johtuvad ka paljud muud probleemid, millele nii president kui Tarand oma sõnavõttudes tähelepanu juhivad.

Kaarel Tarand toob välja niinimetatud juhtkirjade praktika. Neid serveeritakse sageli kui kümnete mõjukate ajakirjanike kollektiivset seisukohavõttu, aga tegelikult on see pahatihti vaid kellegi subjektiivne arvamus nagu mis tahes lugejakiri, või teadlik spekulatsioon, mis aga läbi meediakanali erilise positsiooni võimendatakse neljanda võimu hääleks, avalikuks arvamuseks. Pahatihti kajastub aga kõige selle taga lihtsalt väljaande kasumihuvi, mis muudab meedia otsekui kaltsukaupmeheks, nagu Kaarel Tarand iseloomustab meie devalveerunud ajakirjandust, olles selles osas täielikus unisoonis meie presidendiga.

Nagu ka selles, et ajakirjandus tekitab pahatihti lihtsalt müra, ja kui sellele väljaspoolt tähelepanu juhitakse, röögib meedia sellele veelgi tugevamalt vastu, et nüüd tahetakse tsenseerida. Tegelikult aga vohab nendesamade väljaannete internetilehekülgedel ohjeldamatu sõimlev kommenteerimine, mis on paljud tundlikumad autorid ajalehtede juurest ammuilma eemale peletanud. Muide, täpselt samale asjaolule juhib tähelepanu ka president nii oma Kuku raadio intervjuus kui ka eilses aastapäevakõnes. Ehk siis siin hakkab tööle äraspidine tsensuur - analüüsivad, arukad, asjatundlikud autorid vaikivad, alterantiivsed seisukohad tasalülitatakse, sugeneb vaikiva ajastu sündroom.

Kaarel Tarandi lahendus olukorrale pole riigi sekkumine meediaorganisatsioonidesse, vaid ajakirjanike virgutamine ennast koolitama ja sellega ravima oma tänast põletikulist seisundit. Annaks jumal! Tõepoolest, senised ajakirjandust riivavad seadused on meil olukorra pigem segasemaks kui selgemaks teinud, meenutagem või viimatisi isikuandmete kaitse seaduse järelkajasid. Siiski tundub, et omal ajal loobudes ajakirjanduse ehk nagu tänapäeval öeldakse - meedia - igasugusest regulatsioonist, tegi riik siiski olulise vea, avades omalaadse Pandora laeka, mis täna pidevalt hävitab ajakirjanduse enda usaldusväärsust. Tegelikult vajab just ajakirjandusvabadus seadusandlikku kaitset, vajab kaitset allutamise eest pelgalt kausmihuvidele, kaitset omanike ja nende esindajate voluntarismi vastu, kaitset sellesama vastutustundetuse ja ebaeetilisuse eest, millele täna peavad juhtima tähelepanu nii president kui meie ainsa kultuurilehe peatoimetaja. Sest eneseregulatsioon täna lihtsalt ei toimi, nagu ilmekalt paljastas ka eelmise nädala juhtum. Kuulmiseni!

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ASN oli vist algselt mõeldudki ajakirjanduse ensesregulatsiooni organiks? Ja kui seesama ajakirjandus ASN-i puu taha saatis, sest see lihtsalt ei liigutanud lillegi, st lahendid venisid kuudesse, teinekord isegi aastatesse, siis on suht mõttetu oma sõltumatusega kekutada. Ehkki sõltumatus on tõepoolest olemas - ASN-ist ei sõltu midagi :)

Ummelas ütles ...

See on küll kamarajura, mida eelnev anonymous siin kirjutab.

Ummelas ütles ...

Tegelikult päris vihale ajab selline anonüümne jura. Pressinõukogu on oma olemuselt korruptiivne organ, millest siin üldse kõnelda! Kui ASN-is tekkisid probleemid, siis need olid nimelt ajaleheomanike a la luikede jne poolt esile kutsutud. On lihtsalt jõhker seda õigustada, uidas demokraatlik organ muudeti raha hääletoruks. Jälk on selliseid kommentaare lugedagi...

Anonüümne ütles ...

Ise oled kamarajura :)
Mitte et ma pressinõukogu teab kui kõrgelt hindaksin, aga ASN oli/on küll kamp laisku ja ennasttäis tegelinskeid. Teind siis vähemalt korralikult tööd ja lahendanud keisse, saaks praegu rahuliku südametunnistusega kollasele ajakirjandusele silma vaadata ;)

Anonüümne ütles ...

Ma teen oma pere ja sõpradega näiteks Seadusandliku Sõna Nõukogu ja hakkan siis nõudma, et Riigikogu ja kohalikud volikogud selle nõukogu otsuseid arvestaks? Kõlab arukalt? On ilmselge, et eneseregulatsiooni eelduseks on regulaatori tunnustamine asjaosaliste poolt. Kui ei tunnustata, siis pole midagi teha. Vägisi sundida on ikka väga imelik.

Ummelas ütles ...

ASN loodi Soome samalaadse organi eeskujul 1991. aasta lõpus Eesti Ajalehtede Liidu juurde ning selle allorganisatsioonina tegutses ta kuni aprillini 1997.

1996. aastal kutsusid Ajalehtede Liit ja Ringhäälingute Liit koostöös mitmeid teisi organisatsioone moodustama sõltumatut eneseregulatsiooni organit, sest tegutsemine väljaandjate organisatsiooni juures tekitas avalikkuse õigustatud küsimusi organi formaalse erapooletuse (või erapoolikuse) suhtes.

16. aprillil 1997 kirjutati alla Avaliku Sõna Nõukogu asutamislepingule ja võeti vastu põhikiri, millega loodi see organisatsioon uuesti, iseseisva mittetulundusühinguna "Avalik Sõna". Lepinguosalisteks olid Ajalehtede Liit, Ringhäälingute Liit, Ajakirjanike Liit, Meediakoolitajate Liit, Eesti Raadio, Eesti Televisioon ja Tarbijakaitse Liit. 1999. aastal lisandusid ühingu liikmeskonda Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit ja Eesti Kirikute Nõukogu. 2001. aastal oli liikmeks ka uudisteagentuur BNS, kes sama aasta lõpus lahkus liikmeskonnast. 2002. aastal otsustas organisatsioonist lahkuda Ajalehtede Liit ning taas luua enda juurde pressinõukogu. Ajalehtede Liidu mõjutusel lahkusid ka ringhäälingud. Organisatsiooniga liitus MTÜ Meediaseire.
Soovitan ka lugeda:
http://www.asn.org.ee/statistika_arhiiv.html
http://www.asn.org.ee/statistika.html
Ei soovitaks siiski valetada ja hämada kodanik anonymous. Kui leiate, et Teil on õigus, esinege oma nime all, ärge peitke oma petlikku nägu.

Anonüümne ütles ...

Kuidas ma siis valetan, kui teie enda aruandest selgub, et ajalehed ja ringhäälingud on ASNist lahkunud. Siis ei ole ju enam parimagi tahtmise korral tegu ajakirjanduse eneseregulatsiooniorganiga! Või peaks kirikumeestel olema voli ajakirjanduse eneseregulatsiooni teostada?

Kui anonüümsus ei meeldi, võtke oma blogilt anonüümse kommenteerimise võimalus ära. Kuni see on võimaldatud, on väga alatu ja demagoogiline kellelegi anonüümsust ette heita.

Ummelas ütles ...

Probleem pole ju olnud selles, et nn väljaanded on lahkunud, see on üldteada tõde, vaid selles, miks nad on lahkunud. Igatahes mitte neil põhjustel, nagu olete Teie väitnud, vaid just sellepärast, et mitte alluda erapooletule kontrollile, nagu oma kommentaaris tõdesin. Ma ikka ei saa aru, miks peaksite jätkama siin oma luiskamist kas siis anonüümselt või avalikult (vähe lootust), kas see on Teil mingi mäng või salajane kirg?

Anonüümne ütles ...

Enne kui nii järjekindlalt oma lugejat valetamises süüdistada, võiksite ikka IP-aadressidele pilgu heita ja näha, et siin tegutseb rohkem kui üks anonymous. Mina pole ASNist lahkumise põhjuste kohta midagi väitnud. Minu esimene kommentaar oli Feb 25 11.31. Mina lihtsalt tõden, et kui väljaanded ja ringhäälingud on lahkunud (ja tahaks viidet seadusetähele, mis saaks sellist lahkumist keelata), siis on ASN paraku tõesti vait tühi kest. Sama asi on ju ajalehega: kui lugejad lahkuvad, pole süüdistada kedagi peale iseenda. Tobe oleks lugejate aadressil räusata, et "kümme aastad tagasi näete tellisite küll meid hoolega, miks siis nüüd ei kõlba, tellige aga, raisad, edasi!"

Ma ei idealiseeri praegust olukorda meedias, aga nii ignoratne ja kallutatud kriitika nagu teie viljelete, aitab praegusi hädasi ainult põlistada.