Powered By Blogger

kolmapäev, 7. veebruar 2007

Vastus Sakalale

Vastuseks tublile rahvatantsijale
7. veebruari Sakalas pahandab rahvatantsija Leili Kuusk sellepärast, et Vikerraadio hommikuprogrammis käsitleti Viljandis 3. veebruaril peetud "Talvist tantsupidu". Selline ilmselge solvumine hämmastab sügavalt, sest nagu Vikerhommiku saatejuht ka oma saatesõnas rõhutas, tõsteti toimunud tantsupidu üleriigilises raadiokanalis esile just selleks, et rõhutada - meil on Eurovisiooni lauluvõistluse kõrval ka oma rahvakultuurist lähtuvaid pidusid, millest asjalikult kõnelda.
Saatejuht palus spetsiaalselt Piret Ristil minna tantsupidu jälgima ning kommenteerida seda rubriigis "Teritaja", mis ongi mõeldud kultuurisündmuste arvustamiseks. Kohaliku tähtsusega sündmusi pole ajapuudusel just sageli olnud nii ulatuslikult võimalik kommenteerida nagu nüüd seda pidu. Mõeldud oli see helilõik just ettevõtmise laialdaseks tutvustamiseks üle-eestiliselt, samas aga ka tähelepanu juhtimiseks olulistele seikadele, mis korrespondendi ja ka toimetuse arvates võiksid anda sellele ettevõtmisele uue hinguse, seda värskendada ja ühtlasi andes mõtteainet mõningate problemaatiliste seikade (näiteks peojuhi keelekasutus, porine esinemiskoht jms) kohta, mille muutmisega võiks ehk tantsupeo kogumuljet veelgi tõsta.
Heatahtlik kriitika on ju alati suunatud ettevõtmise arendamisele, meie märkustele liig valulik reageerimine aga viitab pigem sellele, et püütakse avalikku arvamust tõrjuda, on niiöelda jäetud loorberitele puhkama. Ja lõpuks, raadioajakirjanikul on alati õigus seada ennast tavainimese positsiooni ja rääkida oma muljetest ning elamustest, süvenemata sealjuures rahvatantsu spetsiifikasse, tundmata korraldajate pikaajalisi traditsioone ja pigistamata seepärast silma kinni mõne ebakoha suhtes, mida ta parajasti näeb või kuuleb. See polnud kaugeltki "lahmiv", vaid vastupidi, konstruktiivne ajakirjanduslik kriitika, mida sisutühjade omamehelike kiidukõnede asemel raadiokuulajad just ootavad. 5. veebruari kommentaaris sellise kriitikaga tegu oligi.
Piret Rist, reporter
Mart Ummelas, saatejuht

Kommentaare ei ole: