Powered By Blogger

esmaspäev, 27. märts 2017

Meediatund ”usklikele”


Vikerraadios on korra kuus Tarmu Tammerki juhitav ”Meediatund”. Kahtlemata vajalik saade, sest meie meedia või õieti ajakirjanduse sisust ja kvaliteedist kirjutatakse või räägitakse peavoolumeedias üliharva. Seda kurvem oli 27.03. saates (osalesid Marti Aavik Postimehe ja Holger Roonemaa Delfi kontsernist) kuulda Tammerki arvamust, et peavoolumeedia kui mõiste on ülekasutatud. Et sellest võiks rääkida siiski vaid kontekstis alternatiivmeediaga, muidu olevat see lihtsalt meedia.See arvamus kõlab kokku Tiit Hennoste mõne aja eest ilmunud artikliga (http://arvamus.postimees.ee/3984309/tiit-hennoste-peavoolumeedia-ja-prillikivi). Käsitlesin jaanuaris seda mõistet oma blogis Kammeljas (http://kammeljas.blogspot.com.ee/2017/01/peavoolumeedia-on-moonutav-laats.html). Sellele pole palju lisada. Kui kogu maailma meediakriitikud kasutavad mõistet mainstream sellise meedia kohta, mis väidab, et esitabki ainult tõde, et on igas mõttes tasakaalustatud ja sotsiaalselt õiglane, siis juba need väited kinnitavad peavoolumeedia iseloomust palju – tuleb olla konformistlik, võimutruu, ehitada kirikuid keset küla jne. Reaalsed vastuolud meid ümbritsevas maailmas ning nende tegelike põhjusteni jõudmine peavoolu ei huvita. Eestis: Lääs on hea, Ida on paha; turumajandus on in, sotsiaalne majandusmudel on out; kultuuriline erilisus on taunitav, multikulturalism soovitav; immigrandid on valdavalt sõjapõgenikud, mitte lihtsalt elatustaseme põgenikud jne. "Tõed" on ette valmis ja kivvi raiutud, nende üle polevat ilus väidelda või neid püüda kummutada.
Kõnealuses saates arutleti näiteks Martin Helme eelmise nädala kõne üle Riigikogus ja väideti, et see pole leidnud laiemat vastukaja ega õieti toetust. Vähemasti Facebook ja kommentaarid kirjutistele (president, kohtunikud jt. süsteemi mutrid), millega Helme hukka mõisteti täidavad internetti, kusjuures valdavalt Helme seisukohta pooldavalt. Tõepoolest, meie peavoolumeedia pole neile seisukohtadele veeru- ega eetriruumi andnud, nagu ka Tammerk ise märkis. Mis oli "ajakirjanike" vastuseks? Ikka seesama ümin, et ei saa ju nii üle võlli arvamusi üldse kommenteerida. 
Sellest hoolimata leiti taas võimalus visata mürgine kivi Tallinna meedia pihta, väites nagu rööviks TTV ka selles saates esinejalt tema raha. Erameedia olevat ju täiesti tasuta, rääkimata ERR-ist!? See on otsene vale! Sellele lisandus peagi naerupahvak ”Meedia keskpunkti” (mida küll harvemini jälgitavat?) mingi saate ja Heimar Lengi repliigi kohta, hinnang, mis oli küll täiesti arusaamatu. Niisugune on juba meie peavoolu tõejärgne meedia, mis võib sülitada teiste ajakirjanike pihta suure kaarega  ja pealegi ühise homeerilise naerulagina saatel, selgitamata põhjuseid või oma kriitika sisu vähimalgi määral. Ent selline see MEIE peavoolumeedia juba kord on ning seda nimetada lihtsalt ”meediaks” oleks räige pettus.

Kommentaare ei ole: