Powered By Blogger

neljapäev, 20. aprill 2017

Ajakirjandusvabadus on ohus

süvenes arusaamine, et samal ajal, kui sõimame Venemaa telekanaleid ebaobjektiivsuses ja intervjueeritavatele sõnade suhu panemises, siis selles saates eriti Priit Kuusk (mitte muidugi omast tarkusest) tegeles samasuguse manipuleerimisega. Kui peaminister Jüri Ratas oma tasakaalukal moel oli esitanud samal õhtul toimunud valitsuse kabinetis peetud arutelu tulemused riigieelarve strateegia väljatöötamiseks, otsustasid uudiste ankrud olla peaministrist ja valitsusest targemad. Mida tähendas küsimus, kas eelarve läheb defitsiiti? Kas Priit Kuusk üldse teab, mis on eelarve defitsiit? Kangesti tundus, et kasutatakse Reformierakonna retoorikat „paljastamaks“, et riigi majandusliku arengu seisukohalt ollakse valmis kasutusele võtma varem kogunenud reserve või ka suurendama riigi laenukoormust. Mida oleks pidanud peaminister muud vastama, ent küsimust korrati veel vähemalt 3 korda? Ja miks peaks see televaatajat peale reformierakondlaste üldse huvitama?! Küsimus pole ju defitsiidis, vaid selles, milleks eelarvevahendeid kasutatakse. Kui see on Eesti rahva huvides, siis pole sellistel finantsnüanssidel üldse mingit tähtsust. Reformierakonna jutt elamisest tulevaste põlvkondade arvel tõstatab küsimuse, miks selle erakonna juhitud valitsused on pea 20 aastat elanud praeguse põlvkonna arvel. Kas tänased eestlased väärivad halvemat kui mingid ebamäärased tuleviku põlvkonnad. See selleks.
Intervjuu lõpuosa, kus peaministrist tehti Keskerakonna esimees ja esitati talle küsimusi Tallinna linna ja selle valitsemisorganite kohta, osutab, et ei saada aru võimude lahususe põhimõttest. Olgugi et erakonna esimees, ei ole Ratasel mingit pistmist ei volikogu otsustada olevate küsimustega, ei teenetemedali saajate ega linnatelevisiooni osas. Paraku Ratas andis järele ja esitas seisukoha ühe teenetemedali saaja kohta. Tuletan meelde, et seda ei otsusta ei valitsus ega ka Keskerakond, vaid demokraatlikult valitud Tallinna volikogu. Sama lugu on Tallinna Televisiooniga, mille programmi sisusse Ratas ei taha sekkuda, kuid siiski tõdes, et ei tohi olla parteilist kallutatust. Selle peale võiks küsida, missugune on volikogu koosseis, ja seega, missugused on sellega seoses ka TTV ülesanded Tallinna valijate huvide esindamises ja kaitsmises. TTV „tasakaalustamatuses“ pole seni süüdi olnud ei teletegijad ise ega ka volikogu enamus, vaid opositsioon, kes on igal aastal kinnitanud, et ei taha osaleda programmi tegemises. Sellest hoolimata on TTV-s läbi 6 aasta saanud sõna ka kõik opositsioonilised erakonnad nii linnas kui riigis, kui on mõistnud sellise telekanali vajadust ajakirjandusvabaduse tagamiseks riigis ning selle vaatajaskonna tegelikke huve alternatiivsete seisukohtade väljendamiseks üha rohkem ühte jalga käiva ja manipuleeriva peavoolumeedia reaalseks tasakaalustamiseks. ETV-s toimunu seab tõsiselt ohtu ajakirjandusvabaduse riigis, kui avaõiguslik ja maksumaksjate poolt kümnete miljonitega rahastatav kanal hakkab tegelema otsekoheselt propagandaga, sealhulgas seadusliku valitsuse destabiliseerimiseks.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Natuke halb oli jah vaadata eilset AK-d justkui reporterile oleks antud korraldus saada vastus ei jah vormis- muud ei tohigi lisada või selgitada. Tallinna TV küsimus on miskipärast kõigil Err- is pinnuks silmas. Tänases Ringvaates ju sama küsimus püsti aetud. No mis sellel tallinna Tv-l siis viga on- ma tõesti ei saa aru. Ja kui Heimar Kesknädalas räägib et Savisaarele tehakse liiga - ka see siis erakonna reklaam-.Olen vaadanud kogu aeg tallinna tv- uudiseid- uudus+ ja Jakko saateid ja Otse kümnesse- muda iganes- Andra Veidemanni saateid- no mis on siin kallutatud ja kuhu siis??? Ak on mu meelest kogu aeg kallutatud olnud Reformi erakonna suunas ja reformarit ei oleks kunagi nii pinnitud kui eile Ratast. Tallinna Tv- on kutsunud kogu aeg teiste erakondade esindajaid oma saadetesse- kes on tulnud - see pole ju Ttv teha kui ei taheta tulla. Huvitav miks siis lõuna eesti inimesed vaatavad rohkem TTV- kui muud- statistika pidi seda näitama ??!! Olen väga mitmel korral näinud Eesti kohta selliseid uudiseid sellel kanalil mida kuskil pole näidatud- noored esinejad- muusikur- kultuuriuudiseid- miks Ak neid ei kajasta?+ Kanal2 ja Tv 3 ka ju olemas aga nemad ka ei näita??!!