Powered By Blogger

esmaspäev, 2. jaanuar 2017

15 aastat tagasi Mnemoturniiris

Teatavasti oli Mnemoturniiri legendaarne saatejuht Siim Kallas. Vaevalt keegi veel mäletab, et mina olin saatejuht vaid umbes aasta jagu vähem. Lisaks andsin Hardo Aasmäega kosotöös Eesti Entsüklopeediakirjastuses välja raamatu Mnemoturniiri 3000 küsimusega. Sirvides oma vanu arvutifaile leidsin selle mängu teksti. Osutagu see, et toonased saated olid üsna põnevad ning vastuste saamine mnemomeestelt ei läinud sugugi kergelt. Osa üksikasju selgus mängu käigus, nii et tegu pole 100protsendilise saate üleskirjutusega.

MNEMOTURNIIR 6. jaanuar 2002

Tere kuulama uue aasta esimest Mnemoturniiri, ja ühtlasi head kolmekuningapäeva! Järgneva veerandtunni jooksul pakume teile taas pisut meelelahutuslikku peamurdmist ja meie meeskonna põneva arutluskäigu jälgimist, stuudios on tänasest pisut muutunud Mnemomeeskond: Jüri Aarma, Tiit Kändler, Hillar Nahkmann ja päris uue mehena Eesti Entsüklopeediakirjastuse peatoimetaja Raul Kilgas, saatejuht on paraku vana - Mart Ummelas. Olgu lisatud, et Ivo Linna liitub meiega taas niipea, kui Maakera kuklapoolelt tagasi jõuab.
Parima küsimuse esitajale on preemiaks ikka 60 krooni puhtalt kätte, aga vaid siis, kui olete koos küsimusega edastanud meile ka oma aadressi ja isikukoodi. Siinkohal teatan, et veel jaanuari jooksul esitame ka ilma nende andmeteta isikute küsimusi, kuid veebruarist alates kasutame vaid ennast identifitseerinud kuulajate küsimusi.
Ühtlasi ootame tublidelt  kuulajatelt ka uusi küsimusi, aastalõpu kiired tegemised on küllap selleks vähem aega jätnud, nii et uusi küsimusi pole eriti tulnud, aga nüüd peaks aega ja tahtmist seda rohkem piisama.
Saate lõpul vastavad mnemomehed postiküsimusele, millega koguvad punkte aasta lõpul selguva Eesti Posti eriauhinna võitmiseks.
Täna loosime välja detsembri suure ringi küsimusele õigesti vastanute vahel Eesti Entsüklopeediakirjastuse hinnalise auhinnaraamatu, nii nagu ka kõigil eelseisvatel kuudel.
Saate lõpul kuulete aga juba uue aasta esimese kuu suure ringi küsimust, millele saate vastata meie tavapärastel aadressidel: Mnemoturniir, Gonsiori 21, 15020 Tallinn,  telefonivastaja numbrile 6114287 või siis elektronpostiaadressile mnemoturniir@er.ee kuni 30. detsembrini kaasa arvatud. Alustame aga vana tava kohaselt heliküsimusega.

1.Te kuulete laulmas Hollywoodi staari, kes on üle maailma tuntud kui märulifilmide kangelane. Pärast septembrikuiseid terrorirünnakuid kuulutas ta, et ei taha enam kunagi üheksi action-filmis kaasa teha. Ta ütles, et tal on hea meel, et on viimasel ajal saanud teha tõsisemaid rolle nagu näiteks filmides “Purunematu” ja “Kuues meel”: Kes on see filmistaar?
Vastus:`Kõlas laul 1985. a. teleseriaalist “Moonlighting”, selle esitas Bruce Willis.

2. Esimene kuulajaküsimus on tallinlaselt Olev Luhaveerult. Oma jutu järgi alustas kapten Joshua Slocum, kes teatavasti purjetas esimesena üksinda ümber maailma jahil "Spray" aastail 1895-98 oma pikka reisi, taskus vaid mõnikümmend dollarit. Õnnekombel märkas ta oma teekonna algul Bonnet' saare juures hukkunud laevalt maale uhutud vaate ja toimetas need jahi pardale. Ühes vaadis oli vein, mille ta ise ära tarvitas, ülejäänute sisu müüs aga Austraalias maha ja finantseeris saadud rahaga oma reisi. Mis oli neis hinnalistes vaatides?
Vastus: Pekk (rasv).

3. Jätkab Osvald Kübarsepp Mällikverest, kes on muide väitnud, et vahel meie õiged vastused erinevad ETV saates Tähed muusikas pakutavaist vastustest sarnastele küsimustele. Ei oska selle peale midagi muud kosta, kui et kuulake ikka meie saadet, siis saate vähemasti õiged vastused teada.
Aga kuna märkusega on kaasnenud ka sealsamas saates esitatud küsimusi, siis siinkohal üks neist prooviks. Mnemomeeskond saab vastata omal riisikol, mina ei kinnita, et väljapakutud vastus on absoluutselt õige.
Niisiis, mis juhul, missuguse sündmuse tagajärjel, ükski lihasööja loom ei puutu, tähendab, ei söö teist looma?
Vastus: Kui viimane on hukkunud välgulöögi läbi, väidab Tähed muusikas.

4. Mis aastal esimest korda katsetati inimese kunstlikku viljastamist ja mis tagajärgedega? Küsib *Vello Raadik Lohkvalt.

Vastus: 1785 aastal prantsuse doktor Thouret', Pariisi ülikooli meditsiiniteaduskonna dekaan, kes pritsis süstla abil spermat oma abikaasa emakasse. Üheksa kuu pärast sündis neile terve poeg.  Olgu lisatud, et seemnerakkude pikema-ajaline säilitamine külmutatud olekus sugenes alles 1960. aastail ja siis  algas ka spermapankade loomine. Esimene õnnestunud katseklaasiviljastamine toimus alles 1979. aastal, esimene lootesiirdamine aga 1984. aastal.

Ja nüüd küsib ülejäänuilt mnemomees...

5. Jätkab Silver Küttis Viljandist. Mida eestlased on nimetanud toosepüügiks?                          
Vastus: Ahinguga kalapüüki öösel tulevalgel. Nimetus pärineb sellest, et algselt tehti tuld kasetohu põletamisega. Hiljem põletati paadininas tooseraual männitõrvaseid, lähemal tänapäevale ka laternaid ja karbiidlampe.

6. Samalt mehelt on teinegi küsimus, aga hoopis teisest vallast: Missugust Napoleon Esimese poolt edukalt läbiviidud operatsiooni nimetatakse "Kotkalennuks"?
Vastus: Lahkumist Elba saarelt 26. veebruaril 1815, võidukat sõjaretke Pariisi ja uue valitsemisaja sadat päeva.

7. Henno Liibus Udernast tahab teada, kuidas õmmeldi kõhuhaavu kinni 3000 aastat tagasi Indias, kasutades looduse enda pakutud võimalust?
Vastus: Haavaservad suruti kokku ja lasti vastav koht teatud liiki sipelgatel läbi hammustada. Seejärel sipelga keha kõrvaldati, lõualuud aga jäid täitma haavaklambri osa.

8. Henno Liibuselt teinegi küsimus, sedakorda lähiajaloost. Veel 1979. aastani võidi Euroopas ühes piirkonnas anda 14-21-aastastele korrarikkujatele ihunuhtlust. Missuguses piirkonnas?
Vastus: Mani saarel Iiri meres.

9. Arnold Zibbo Antslast küsib, kes tuntud Eestimaa inimestest on öelnud: "Eestlased armastavad väga viina. Eestlane on tuim olevus, kes isegi oma surmast ei hooli." Kes on seda öelnud? Inimene, kelle pilti näeme praktiliselt iga päev.
Vastus: Karl Ernst von Baer (kahekroonisel rahatähel) umbes 185 aastat tagasi.

Missugune on tänase mängu parim küsimus?

Sellega ei ole meie mäng aga veel lõppenud, nüüd järgneb postiküsimus, Eesti Post annab selgi aastal välja ohtralt päevakohaseid postmarke, missugusele ülemaailmse tähtsusega sündmusele postmark ilmub aga juba järgmisel nädalal?

Vastus: Salt Lake City olümpiamängude mark.

Detsembrikuu suure ringi küsimus kõlas: kus Eesti aleveist on kõige rohkem elanikke?
Selle õige vastus on: Kohila
Loosime nüüd välja õigesti vastanute vahel Eesti Entsüklopeediakirjastuse väljaandel ilmunud väärtteose.

Ja lõpetame küsimusega suurele ringile, millele saate vastata 27. jaanuarini  kaasa arvatud. 
Kuulmiseni 13. jaanuaril, ja head uut aastat, ja seda tõesti viimast korda sel aastal!

Kommentaare ei ole: