Powered By Blogger

reede, 13. jaanuar 2017

Kuidas paistame välja Soomes Rain Kooli sule läbi

Sain täna Tuglase seltsi ajakirja "Elo" jaanuarikuu numbri. Kultuurilugude kõrval äratas tähelepanu siinmail suurimaks Soome asjatundjaks tõstetud Rahvusringhäälingu arvamustoimetaja Rain Kooli ülevaade viimaste kuude Eesti poliitikast pealkirja all "Yhden aikakauden loppu" ehk "Ühe ajastu lõpp". Üldjoontes esindab ülevaade Eesti peavoolumeedias valitsevat tendentsi esitada toimunut ühe skeemi või poliitilise stereotüübi alusel. Taas loeme sellest, kuidas Edgar Savisaar Keskerakonna juhtimisel oli pea ainsana see jõud, kes võimaldas Reformierakonnal 17 aastat püsida valitsuse juhterakonnana. Kahtlemata ei saa üksnes erakonna juhi rolliga seletada Eesti poliitilist stagnatsiooni. Väited, nagu oleks Savisaar vene vähemuse lausa messianistliku kaitsjana teeninud välja oma suured häältesaagid kõigil valimistel, on sügavalt eksitav. Taas kirjutab Kooli mingist Tallinna meediaimpeeriumist, mis olevat samuti üksnes Savisaare sünnitis. 
Taas kumavad artiklist läbi peavoolumeedias levivad eksitavad ja pahatahtlikud väited. Kooli unustab Savisaare rolli Eesti taasiseseisvumisel ning mitte vene vähemuse kaitsja, vaid riigi elanikkonna võrdsete õiguste eest võitleja tegevuse, mis tõesti tõi talle ka mitte-eestlaste usalduse ja toetuse, kuid ei vähendanud kuidagi eestlastest valijate toetust. Keskerakonna liikmeskond kasvas kõigist erakondadest kõige kiiremini. Tallinna meediaimpeeriumi jutt on aga lihtsalt ülekohtune, arvestades kui ebatõeselt on peavoolumeedia, sealhulgas ERR Tallinna ja selle juhtide tegevust selles osas kajastanud ja sildistanud. Laimule peab olema mingi vastujõud, et ajakirjanduspilt oleks tasakaalus. Tallinna ajalehed ja Tallinna TV on seda rolli täitnud, et tagada Eestis siiski kuigivõrd demokraatlik ühiskond ja ajakirjanduspilt.
Järgneb küll ka kriitikat Reformierakonna pihta, kuid endiselt näeb Kooli selle ainsa põhjusena, miks selle võimupartei ehk niiöelda uue NLKP võim sai nii pikalt jätkuda, ja ikka vaid Savisaart. Unustades Reformierakonna järjekindla Eesti elanikkonna ja ühiskonna põhiliste huvide eiramise, nn Pronksiöö kasutamise natsionalistlike meeleolude õhutamises, viimasel ajal sõjaõhutusliku tegevuse, aga muidugi ka kogu riigiaparaadi mehitamise oma toiduahela liikmetega. Häid sõnu ei leia Koolilt ka uue Eesti valitsuse kohta. Kahju!
Iseenesest on hea, et ka naaberriigi kultuuriühenduse ajakiri avaldab poliitilisi ülevaateid, kuid oleks märksa õiglasem ja tasakaalustatum, kui need ülevaated ei kalduks manipulatsioonidesse ehk uuema terminiga tõejärgsesse (post truth) meediasse. Ja oleks vastukaaluks esitatud ka sõltumatust vaatenurgast esitatud kirjutisi.

Kommentaare ei ole: