Powered By Blogger

laupäev, 28. jaanuar 2017

Peavoolumeedia on moonutav lääts

Laupäevases (28.01) Postimehe lisas Arvamus ja kultuur kirjutab meie ilmselt kõige kompetentsem meediaanalüütik Tiit Hennoste pealkirja "Peavoolumeedia ja prillikivi" all sellest, mida tema mõistab terminite "peavoolumeedia" ja "alternatiivmeedia" all. Ta toob välja Noam Chomsky põhitõed, kes teadvustas maailma mainstream meediast. Kahjuks nimetab ta teda anarhistiks. Mina nimetaksin pigem peavoolumeediat anarhistlikuks, sest selle eesmärk on lõhkuda ühiskondi, riike, rahvusi ja kultuure.  Eelkõige aga moonutada tõde. Miks "prillikivi"? ilmselt viide Edgar Savisaare kuulsale ütlusele, et ta on olnud aus ja süütu nagu prillikivi. Muide, mis ilmselt vastabki tõele, väitku tema laimajad mida tahes. Olen Eesti õigussüsteemi õigusetust ka ise lähedalt näinud. Kui Hennoste kirjutab, et "peavoolumeedia mõiste tampis eestlastele pähe eelkõige Savisaare õukonnameedia, Kesknädal, Tallinna TV jm.", siis on tal ju õigus, sest enne seda polnud meil see mõiste üldse kasutusel. Tegelikult oli ja on selle maaletooja Chomsky õpilane Andres Raid - suurepärane inimene, kindlasti üks Eesti parimaid analüütilisi ajakirjanikke. 
Ent asi pole siiski tampimises, nagu Hennoste proklameerib, vaid teadvustamises, et tõde pole alati see, mida tõe pähe esitatakse. Viimastel aastatel on süvenenud arusaam, et kui mingi Lääne allikas või näiteks ERR midagi ütleb või näitab, siis see ongi tõde. Tõde kui sellist pole olemas! See on julge väide, aga olen varemgi sellele tähelepanu juhtinud, et tõde sünnib iga lugeja, iga vaataja ja kuulaja peas. Ajakirjanduse ülesanne on talle anda selleks võimalus, kuid ta ei saa seda inimese eest ära teha. Peavoolumeedia patt ongi selles, et ta on võtnud endale tõekuulutaja rolli ning nn alternatiivmeediat naeruvääristatakse. Minu arust on alternatiivmeedia täna inimeste jaoks palju tähtsam kui peavoolumeedia. Kes meist elaks Riigi Teataja tekstide järgi või usuks seda, kuidas meil seadusi tehakse ja rakendatakse? Kindlasti väga vähesed. Aga see ongi hea, sest inimesed hakkavad MÕTLEMA. See on palju tähtsam kui valmistõdede veerimine peavoolumeediast.

1 kommentaar:

Mad Max ütles ...

Jah, tõde sünnib iga inimese peas. Kuid on olemas ka mingid üldised kattuvad soovunelmad, mis laienevad suurtele inimhulkadele ning näiliselt ühendavad neid.

Näiteks enamusel inimestest on lapsed ja nad on ühtemoodi selles, et nad ei soovi muutusi. Sest laste kasvamine on vanematele niigi kurnav. Samuti soovivad lastega inimesed saada palju materiaalseid väärtusi – raha, kinnisvara – et oma laste olevik-tulevik nii suurelt-üleliigselt kindlustada kui vähegi võimalik.

Peavoolumeediat teevad ja loevad needsamad lastega inimesed, enamus, kes ei soovi näha-kuulda midagi mis võiks nende sisseharjunud turvalisele elule ohtlik olla.

Mulle meeldib lugeda alternatiivmeediat – blogisid, facebooki – kuid peab tunnistama, et sama kehtib ka selle kohta. Enamus alternatiivmeediat on konservatiivne ja alalhoidlik, sest ka alternatiivmeedias on ülekaalus eelkõige inimeste loomulikud/loomalikud tungid mitte tulevikku vaatav mõistus.